Cicle de l’aigua a la Torre

Cicle de l’aigua a la Torre

Fer arribar l’aigua a l’aixeta de casa sembla una tasca senzilla. Però requereix tota una infraestructura complexa: embassaments, canalitzacions, dipòsits, pous de captació… La provisió i la gestió de l’aigua han estat decisives des de l’origen de les ciutats, sense el desenvolupament de les xarxes d’abastament i distribució i el control de la seva salubritat no hagués estat possible l’evolució i transformació dels inicials nuclis de població en les grans ciutats com en les que ara vivim.

Les fonts públiques han tingut una importància cabdal dins la història de les ciutats. Abans que l’aigua corrent arribés als domicilis, les xarxes d’abastament es començaven a traçar per abastir les fonts públiques.

A Barcelona des de la seva fundació pels romans han estat diversos els mitjans per proveir-se d’aigua. Des de la primera gran infraestructura relacionada amb l’abastament d’aigua, que va ser un aqüeducte que la portava des del riu Besòs cap a la colònia romana de Barcino, fins a l’actualitat el relat de l’abastament d’aigua de Barcelona està recollit en la mateixa història de la ciutat: decisions polítiques, contractes de subministrament, creació de grans obres hidràuliques, … però existeixen encara moltes llacunes i fets relacionats amb l’aigua i la seva tecnologia, ús i distribució desconeguts. A l’entorn de l’aigua urbana també hi ha llegendes i tècnica, necessitat i gaudi, aigua per veure i aigua per produir, moltes anècdotes i petites històries ciutadanes relacionades amb les fonts públiques. De tot això li agradaria fer-se reso l’AHPN.

Aprofitant la recuperació i la concessió de la gestió d’aquest element patrimonial relacionat amb l’abastament d’aigua de la ciutat que és de la Torre de les Aigües del Besòs, l’AHPN vol iniciar un cicle de conferències relacionades amb la història de l’aigua de la ciutat i fer-ne difusió.

La presentació d’aquestes jornades es farà a la sala de la Casa de les Vàlvules el 29 d’abril de 19h a 20h. S’iniciarà amb una xerrada on es farà una “Introducció històrica a l’abastament d’aigua i a les fonts de la ciutat de Barcelona: l’aigua per beure”, pel nostre soci Jordi Díaz Callejo.

A continuació, el dia 20 de maig, Manel Martín, membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i especialista en el Rec Comtal ens parlarà de l’aigua productiva amb la xerrada “El Rec Comtal i les seves derivacions cap a Sant Martí de Provençals i el Poblenou”, i finalment el mateix Manel Martín el dia 17 de juny ens parlarà de “L’abastament d’aigua al Poblenou: societats i emprenedoria empresarial a finals del segle XIX”.

Aquest dia coincidint amb el final del cicle es realitzarà una visita nocturna guiada a la Torre de les Aigües del Besòs.

Jordi Diaz Callejo

És enginyer tècnic agrícola especialitzat en jardineria i patrimoni. És Postgrau en Jardineria i Paisatge per la UPC , Postgrau en Interpretació del Patrimoni per la UOC i la Universitat de les Illes Balears i Màster en Gestió del Patrimoni per la UB.

Ha treballat a diferents empreses de jardineria dirigint departaments tècnics, com a consultor per compta pròpia i actualment treballa al departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona. Durant uns anys va desenvolupar el càrrec de Tècnic de manteniment de les Fonts Públiques de la ciutat.

És col·laborador i soci de l’Arxiu Històric del Poblenou i publica un blog, titulat jardins i patrimoni.

Manel Martín Pascual

És Llicenciat en Geografia i Historia i Màster en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor de secundaria, vocal de la Junta del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i membre fundador del Grup d’Història Nou Barris-Can Basté.

El seu treball d’investigació històrica sobre el Rec Comtal i les aportacions al seu coneixement l’han convertit en la màxima autoritat sobre el tema i un dels màxims coneixedors de la història de l’abastament de l’aigua a la ciutat de Barcelona.

2 thoughts on “Cicle de l’aigua a la Torre

Comments are closed.