Què fem

L’Arxiu i els seus voluntaris executen diverses activitats durant l’any. Entre elles:


Arxiu documental

La història es va fent a partir de compilacions i testimonis que ens permeten guardar el record de les persones i el barri. Per això, recollim documents i testimoniatges.

Acollim aquells documents que tenen una relació amb Poblenou i la seva història. De cada contribució que ens arriba, analitzem el seu interès i el millor lloc per a la seva preservació, sigui el nostre o un altre arxiu o entitat.


Consulta

L’Arxiu Històric del Poblenou és un espai de consulta:
Fotografies

Comptem amb més de 19.000 fotografies digitalitzades, que es poden consultar en aquest web.

S’ha de tenir en compte que tan important és digitalitzar la imatge com disposar de dades precises sobre la data, el lloc, l’autor i la descripció de la instantània. És un treball laboriós i sistemàtic que ens ha permès crear un arxiu fotogràfic guarit.

Podeu demanar una reproducció d’una fotografia o algun altre document si necessiteu una resolució més alta que la que apareix al web. Aquest servei té un cost, destinat al manteniment de l’arxiu.


Llibres

Ens agrada explicar històries i els llibres ens donen l’oportunitat de transmetre a altres persones el nostre treball. Pots consultar els nostres llibres publicats.Revista Icària

El 1995 s’inicia la publicació de la revista Icària, la nostra publicació més coneguda. Una vegada a l’any, proposem nous temes i els compartim amb els socis, el públic de Poblenou i altres llocs interessats per la història del Poblenou.

És un treball de recerca que ens permet posar les bases de posteriors investigacions, al mateix temps que fem la difusió d’algun tema d’interès.

Hem publicat 23 edicions de la revista, moltes d’elles exhaurides. Pots consultar el llistat aquí.


Exposicions

Des de la seva creació, l’Arxiu ha realitzat exposicions tant a les seves seus com a diversos espais del barri. Tens més detalls a la pàgina d’exposicions.


Xerrades

Periòdicament, organitzem aquests tipus d’activitats obertes a tothom (presentació de llibres, col·loquis, etc.). Estigues atent a la secció agenda, subscriviu-vos a la nostra newsletter o seguiu-nos a xarxes socials per estar-ne al corrent.


Passejades i sortides

Per donar a conèixer la història industrial del Poblenou organitzem passejades i sortides pels barris del Poblenou, així com d’altres zones d’interès històric o patrimonial. Un equip de l’Arxiu s’encarrega d’escriure el guió, utilitzant els materials editorials disponibles, o bé amb un treball de recerca previ.

Comptem també amb un ampli catàleg de passejades pel barri. Si sou una associació, entitat o escola, i esteu interessats en què fem una activitat d’aquest tipus personalitzada per vosaltres, poseu-vos en contacte aquí.


Projectes educatius

“Exploradors del temps” és una investigació sobre el pas del temps que han portat a terme els alumnes de 3r de Primària de l’escola Sant Martí de Barcelona.

Una iniciativa en la que col·laboren els nostres “avis savis”. Els avis acompanyen als estudiants per diferents indrets del barri i els plantegen preguntes i reptes.

Aquests “avis savis” també organitzen visites, xerrades o passejades per a estudiants de primària o secundària. Si vols més informació, contacta aquí.Col·laboracions i suport

Col·laborem i fem suport a iniciatives com:

  • Revista de l’Associació de Veïns del Poblenou i altres publicacions.
  • Apropa’t, un col·lectiu per a la defensa del patrimoni.
  • Plataforma Eix Pere IV, per a la recuperació d’aquest carrer.
  • Projecte Now Poblenou.
  • Plataforma cívica Josep Maria Huertas Claveria, una iniciativa per recordar el nom d’un dels fundadors de l’Arxiu.
  • Plataforma cívica Barris de Barraques de Barcelona, per a la recuperació de la memòria històrica dels barris de Barraques.

Torre de les Aigües del Besòs

La Torre és la seu de l’Arxiu. Per donar-la a conèixer, juntament amb el patrimoni industrial i històric del barri, gestionem visites guiades i per a grups, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.


torre de les aigues del besos


Canals de comunicació

  • Presencial: Si vols consultar l’Arxiu, pots visitar-nos a la Torre de les Aigües del Besòs. Consulta aquí els horaris.
  • Formulari de contacte: També tenim un canal d’atenció a través d’un formulari de contacte on ens pot fer arribar dubtes, comentaris, peticions, etc.
  • Xarxes socials: Tenim presència diferents xarxes socials

ahpn 24 de juny de 2020 3 d'agost de 2023 a les 14:29