Amatller, Xocolates

Gabriel Amatller, nascut a Molins de Rei, fixa la seva residència a Barcelona l’any 1797, va dedicar-se a fer xocolata manualment al carrer Manresa,10. En esclatar la guerra del Francès (1808), Gabriel Amatller deixa la ciutat i continua fent de xocolater a Agramunt. En morir, l’empresa quedà a les mans dels seus dos fills, Antoni i Domènec Amatller i Ràfols.

El mes de gener de 1872 es dissolgué la societat Amatller Germans, substituïda per una de personal a nom del jove Antoni Amatller i Costa fill d’Antoni Amatller i Ràfols.

El barri de Santa Maria del Mar no era el mes adequat per a la fàbrica; el seu nou emplaçament serà al passeig del Cementiri, 138 al Poblenou (1878).

La seva política comercial consistia a tenir una extensa xarxa de distribució, un altre arma comercial foren els cromos incorporats als productes de la casa. Uns cromos dibuixats per artistes com Pellicer o Apel·les Mestres.

L’any 1914 l’empresa anava a nom de Teresa Amatller; quatre anys abans havia mort Antoni Amatller. La fabrica dels Amatller al Poblenou tenia aleshores 150 treballadors. El 1924 obri una segona fàbrica a Banyoles.

El 1928 es constituí Xocolates Amatller S.A. amb domicili a l’avinguda Icària,142. La fàbrica tanca al final de la dècada dels anys seixanta.

La única filla d’Antoni Amatller, Teresa, va impulsar l’institut que du el nom del seu pare, que es troba a la casa familiar dels Amatller, al passeig de Gràcia.  (JF)