Corals

Les societats corals van ser concebudes pel seu fundador Josep Anselm Clavé com un mitjà idoni per treure els obrers de l’ambient miserable de les tavernes i moralitzar i instruir la classe obrera.

A la segona meitat del segle xix van ser les societats recreatives les protagonistes de l’oci de les classes populars. Les corals s’integraren en la oferta cada vegada més rica i freqüent d’espectacles que s’organitzaven a Sant Martí. Les corals van tenir també un paper important com a transmissores de la ideologia catalana. Les cantades iniciaven o acabaven els actes polítics catalanistes. També, més d’una vegada les corals abandonaven les discretes cançons tradicionals per altres de més picants. La primera coral coneguda al Poblenou fou El Sabre de Plata, fundada el 1896 i que va viure fins al 1971. D’altres que varen existir foren La Provensal, la Coral de l’Ateneu Democràtic i Regionalista, La Moderna (1922), Coral de la Cooperativa L’Artesana, Orfeó Virolai, Veus de la Mar Bella, etc. Unes tenien el seu estatge social propi i altres s’aixoplugaven en un bar o en el marc d’una entitat. El 15 d’octubre de 1983 va néixer la Coral del Joncar, que juntament amb la Coral del Casino L’Aliança del Poblenou i amb el Cor de Cambra Poblenou, del Centre Moral, encara sobreviuen. (PP)

Utilització de galetes (cookies)

Aquesta web utilitza galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar visites a la web, també per oferir una millor experiència i servei. Si continueu de navegar considerem que accepta la seva utilització. Podeu canviar la configuració i trobar més informació sobre les normes de galetes al enllaç següent política de galetes. ACEPTAR

Aviso de cookies