Preguntes freqüents

ACTIVITATS

Pots fer-te soci i participar més activament en les nostres activitats.

No és necessari que siguis soci de la nostra associació per col·laborar amb nosaltres en l’organització d’activitats, però et convidem a fer-ho.

Pots participar en els grups de treball que es reuneixen el tercer dijous de mes al nostre despatx.

Pots subscriure’t a la nostra llista d’activitats i rebràs la informació de les nostres activitats.

Depèn de les activitats: algunes són obertes i altres són exclusivament per als socis. Si ets socis gaudiràs de descomptes especials.

La nostra associació està dirigida als socis que comparteixen les nostres mateixes inquietuds. Si estàs interessat en les nostres activitats, fes-te soci i ajuda’ns a mantenir la nostra feina.

CONSULTA DE L’ARXIU

Cal tenir en compte que l’Arxiu és una associació de voluntaris, i no gestionem els drets d’autor de cap de les fotografies que tenim en el nostre arxiu, perquè no disposem de recursos per a això. Per aquest motiu, no podem autoritzar la seva publicació.

El que fem en alguns casos és indicar qui es l’autor, en la mesura en què el nostre arxiu té les dades de l’autor, però hi ha també moltes fotografies l’autor de les quals és desconegut per a nosaltres, la qual cosa no vol dir que es puguin utilitzar lliurement.

Hi ha els següents recursos per trobar els propietaris dels drets de l’autor:

Pots consultar el nostre arxiu fotogràfic al web: fotos.arxiuhistoricpoblenou.cat

Quant als tràmits i els costos per aconseguir una fotografia, has de fer el pagament mitjançant transferència bancària o ingrés al nostre compte.

Omple el formulari disponible en el següent enllaç. Has d’indicar-nos els numeros de referència de les fotografies, els trobaràs a la pàgina de cada fotografia, en el títol de la fotografia. Ens posarem en contacte amb tu per donar-te les instruccions per fer la transferència per l’import de les fotografies.

Indica el teu nom a la descripció de la transferència per poder identificar-la, i afegeix la referència “Fotos”. Cal que ens enviïs un correu electrònic quan hagis fet l’operació i, si pots incloure una còpia del comprovant de l’operació, molt millor.

Un cop hàgim verificat que ens ha arribat l’import, t’enviarem les fotografies per correu electrònic o et facilitarem un enllaç perquè les descarreguis.

Les fotografies estan digitalitzades a 300 dpi i format A4, que és adequat per a impressió digital.

Cal tenir en compte que l’Arxiu no gestiona els drets d’autor de cap de les fotografies que tenim al nostre arxiu. No disposem de recursos per fer-ho. Per aquest motiu, no podem autoritzar la seva publicació.

El que fem en alguns casos és indicar qui pot ser el propietari dels drets, sempre que l’Arxiu tingui les dades de l’autor, però hi ha també moltes fotografies l’autor o font de les quals són desconeguts per a nosaltres, la qual cosa no vol dir que es puguin utilitzar lliurement.

Al nostre web de fotografies cada fotografia està etiquetada amb el nom de l’autor en cas que el coneguem o, si no, amb l’etiqueta d’autor desconegut. Pots veure un exemple d’autor desconegut i d’una foto amb l’autor identificat (autor Brangulí).

Les còpies es proporcionen únicament per a usos de recerca, tal com figura al nostre webTenen un cost associat per al manteniment i la gestió de la infraestructura necessària per a la seva preservació i difusió.

En cas que vulguis adquirir-les per incorporar-les a un llibre o a un documental, t’has de posar en contacte amb els autors de les fotografies.

Adjuntem un resum de la nostra política d’ús:

La finalitat d’ús ha de ser “Amb fins de recerca”.

Cal tenir en compte que la reproducció, la distribució i la comunicació pública d’obres literàries, artístiques o científiques estan subjectes al que disposa la Llei de propietat intel·lectual, que, entre altres obligacions, estableix que s’ha de citar el nom de l’autor i obtenir, si s’escau, les llicències d’ús corresponents. Així mateix, quan se citi la documentació ha de constar la informació següent: Arxiu Històric del Poblenou (AHPN) / Títol / Nom de l’autor (si es coneix / desconegut).

Aquest document no és una autorització i empara únicament la finalitat d’ús esmentada. Atès que l’AHPN no és titular dels drets d’explotació d’aquesta documentació, és responsabilitat del sol·licitant contactar amb el titular dels drets i aconseguir l’autorització expressa per a qualsevol ús que no sigui “Amb fins de recerca o educatius”.

Si vols aprofundir més, t’oferim diverses opcions de consulta:

  • El nostre web té informació general sobre el barri, i conté diversos recursos que poden ser-te útils per orientar-te.
  • Revista Icària: tens l’índex dels números de revista i també alguns dels números publicats en format digital. Estem treballant per posar totes les edicions en format digital. És una feina en progrés i ja hi ha disponibles els números de l’1 al 20 de la revista Icària.
  • Fotografies: l’Arxiu disposa d’un gran arxiu fotogràfic, amb més de 12.000 fotografies digitalitzades. Hi pots navegar i també pots fer cerques. Si vols còpies de les fotografies per incloure-les en una publicació has de tenir en compte quenosaltres no gestionem els drets d’autor i que les còpies tenen un cost per al manteniment de l’arxiu.
  • Llibres: pots trobar els nostres llibres a les biblioteques municipals i a les llibreries del barri (www.etc-llibres.com). La llista de publicacions està al web.

Omple el formulari de contacte al nostre web i ens posarem en contacte amb tu.

Per descomptat!

Ens el pots enviar i l’incorporarem al nostre arxiu. No et podem garantir si ens servirà o no, sempre tenim projectes de recerca oberts i els nostres recursos són limitats.

Tenim alguns recursos sobre edificis però no són exhaustius. Per exemple, no tenim plànols dels edificis, encara que és possible que d’algun edifici molt concret tinguem aquest material.

Per a informació urbanística pots dirigir-te a les oficines de l’Ajuntament de Barcelona:

Encara que pots trobar alguna referència als nostres articles de la revista Icària o a les nostres publicacions, no mantenim registres de persones.

Hauràs de dirigir-te a les oficines municipals o a altres llocs, com ara el Registre Civil o l’Arquebisbat de Barcelona.

Al web de la Societat Catalana de Genealogia hi pots trobar més recursos.

Si busques informació sobre una persona morta, pots buscar al web de Cementiris de Barcelona.

L’Arxiu és una associació de voluntaris, interessats en la preservació del patrimoni històric del Poblenou. Oferim recursos i no serveis d’informació, per la qual cosa hauràs d’indagar pel teu compte en l’arxiu.

Si vols aprofundir més, t’oferim diverses opcions de consulta disponibles a “Quina informació puc consultar sense anar al vostre despatx?”.

També pots visitar la nostra oficina qualsevol dimarts i dijous de 18.00 a 20.00 h. No cal cita prèvia.

Atenem les persones que volen consultar-nos els dimarts i els dijous al nostre despatx a Can Felipa i a través del nostre web.

Fora d’aquest horari, no garantim la nostra disponibilitat, perquè a la nostra associació no hi ha una persona dedicada en exclusiva a l’atenció al públic, bàsicament perquè som voluntaris i no tenim una disponibilitat horària per fer-ho. Per exemple, molts de nosaltres tenim una feina en la qual passem la major part del dia i dediquem part del nostre temps lliure a l’Arxiu.

Per això, és normal que triguem a respondre’t o que no puguem donar resposta a alguna de les teves consultes o peticions.

IDENTITAT

Els diners els invertim en les activitats i en el manteniment del fons històric: passejades, sortides culturals, allotjament web, digitalització, ordinadors, fungibles, etc.

Ens financem de les quotes dels nostres socis, però els nostres ingressos procedeixen de les activitats que organitzem i de la venda de revistes i altres materials editorials.

No tenim cap dependència amb l’Administració pública, més enllà que, per a projectes concrets, podem rebre una subvenció publica.

L’Arxiu és un grup de voluntaris agrupats sota un interès comú en una associació cultural. Tenim una junta amb els seus representants, però no hi ha ningú contractat.

No tenim cap dependència amb l’Administració pública, més enllà que per a projectes concrets podem rebre una subvenció publica.

Alguns dels nostres voluntaris treballen a l’Administració pública (professors, funcionaris, etc.), però realitzen les seves activitats a l’Arxiu fora del seu entorn professional.

MATERIALS EDITORIALS

Cal tenir en compte que l’Arxiu és una associació de voluntaris, i no gestionem els drets d’autor de cap de les fotografies que tenim en el nostre arxiu, perquè no disposem de recursos per a això. Per aquest motiu, no podem autoritzar la seva publicació.

El que fem en alguns casos és indicar qui es l’autor, en la mesura en què el nostre arxiu té les dades de l’autor, però hi ha també moltes fotografies l’autor de les quals és desconegut per a nosaltres, la qual cosa no vol dir que es puguin utilitzar lliurement.

Hi ha els següents recursos per trobar els propietaris dels drets de l’autor:

Pots trobar els nostres llibres a les biblioteques municipals i en algunes llibreries de Barcelona. Tens la llista de publicacions al nostre web.

Les publicacions exhaurides no estan disponibles per a la venda. Hi ha exemplars de consulta a la nostra oficina i també a les biblioteques municipals.

També et podem facilitar una factura si la necessites. Ens caldran les dades següents: nom, adreça i CIF/NIF.

Les fotografies estan digitalitzades a 300 dpi i format A4, que és adequat per a impressió digital.

Cal tenir en compte que l’Arxiu no gestiona els drets d’autor de cap de les fotografies que tenim al nostre arxiu. No disposem de recursos per fer-ho. Per aquest motiu, no podem autoritzar la seva publicació.

El que fem en alguns casos és indicar qui pot ser el propietari dels drets, sempre que l’Arxiu tingui les dades de l’autor, però hi ha també moltes fotografies l’autor o font de les quals són desconeguts per a nosaltres, la qual cosa no vol dir que es puguin utilitzar lliurement.

Al nostre web de fotografies cada fotografia està etiquetada amb el nom de l’autor en cas que el coneguem o, si no, amb l’etiqueta d’autor desconegut. Pots veure un exemple d’autor desconegut i d’una foto amb l’autor identificat (autor Brangulí).

Les còpies es proporcionen únicament per a usos de recerca, tal com figura al nostre webTenen un cost associat per al manteniment i la gestió de la infraestructura necessària per a la seva preservació i difusió.

En cas que vulguis adquirir-les per incorporar-les a un llibre o a un documental, t’has de posar en contacte amb els autors de les fotografies.

Adjuntem un resum de la nostra política d’ús:

La finalitat d’ús ha de ser “Amb fins de recerca”.

Cal tenir en compte que la reproducció, la distribució i la comunicació pública d’obres literàries, artístiques o científiques estan subjectes al que disposa la Llei de propietat intel·lectual, que, entre altres obligacions, estableix que s’ha de citar el nom de l’autor i obtenir, si s’escau, les llicències d’ús corresponents. Així mateix, quan se citi la documentació ha de constar la informació següent: Arxiu Històric del Poblenou (AHPN) / Títol / Nom de l’autor (si es coneix / desconegut).

Aquest document no és una autorització i empara únicament la finalitat d’ús esmentada. Atès que l’AHPN no és titular dels drets d’explotació d’aquesta documentació, és responsabilitat del sol·licitant contactar amb el titular dels drets i aconseguir l’autorització expressa per a qualsevol ús que no sigui “Amb fins de recerca o educatius”.

SOCIS

Pots fer-te soci i amb això ja ens ajudaràs a mantenir l’Arxiu.

A més, pots comprar alguna de les nostres publicacions.

Pots fer-te soci i participar més activament en les nostres activitats.

No és necessari que siguis soci de la nostra associació per col·laborar amb nosaltres en l’organització d’activitats, però et convidem a fer-ho.

Pots participar en els grups de treball que es reuneixen el tercer dijous de mes al nostre despatx.

Pots emplenar el formulari de soci al web.

A més, omplir el formulari SEPA d’autorització per a les domiciliacions de la quota de soci. Sense aquest document, no podem cursar la teva sol·licitud.

Depèn de les activitats: algunes són obertes i altres són exclusivament per als socis. Si ets socis gaudiràs de descomptes especials.

La nostra associació està dirigida als socis que comparteixen les nostres mateixes inquietuds. Si estàs interessat en les nostres activitats, fes-te soci i ajuda’ns a mantenir la nostra feina.